Dorpsstraat 3: Café 't Trepke
Getekend door: Koos van der Zouwe
Deze foto is genomen omstreeks 1910. Links op de hoek herberg 't Trepke van kolenboer Josje Verhoeven die regenwater verkocht om erwtensoep van te maken. 't Trepke dankt zijn naam aan de drie treden voor de deur. Die lagen er vanwege het hoge water dat soms het dorp in kwam (Bron: Vught in Ansichten, Henk Smeets e.a.). In 1926 is de weduwe H.J. Spierings - van Heembergen eigenaar van het café.
In de jaren 30 hield de Spaarvereniging 't Trepke er 'barak- en vogelpikwedstrijden met schitterende prijzen'. Ook werden er rookwedstrijden gehouden. Wie kon zijn sigaar of pijp het langst brandend houden?
In 1948 kocht Bosschenaar A. van Gemert het pand. Uitbaters waren Bernard de Bruijn (voor 1940 - 1947), H. v.d. Weijenberg (tot 1951), daarna Leonardus Martinus van Buul (bron: Cees van Gemert).
In 1950 zat Huib Weijenberg erin. Hij was was toen nog verwarmingsmonteur, zijn vrouw Tonny ( in Vught bekend in de Horeca) runde het café.
Er is een bouwvergunningsdossier uit 1953. van Gemert wil het café verbouwen tot winkel. Het is niet bekend of dat ook gebeurd is. v. Gemert verkoop het pand in 1964 aan bloemist Berkelmans (archief Kadaster). Op facebook worden eerdere jaren genoemd, zelfs voor 1960.
In 1982 wordt het meubelwinkel Beks.
Deze foto van de ingang van het Trepke is afkomstig van Toos Kuper. Het jaartal is 1940. De driejarige Toos is het meisje met de vlecht. Haar tante Mien neemt haar op de arm. Links haar moeder Maria Verspeek met haar zusje Bettie. Vader Bernard de Bruijn was toen de eigenaar van 't Trepke. De familie woonde in een gebouwtje achter het café. Je kon er komen via een steegje vanaf de Schoolstraat. Vader de Bruijn studeerde in die tijd. In 1947 kon hij een baan krijgen als leraar in Hoorn. Het gezin vertrok. Later is Toos weer teruggekeerd naar Den Bosch.
|
Dit is een tekening uit het bouwvergunningdossier uit 1953. Het café wordt dan ombebouwd naar een winkel (sorry voor de slechte kwaliteit)
Download hier
Download hier
Luchtfoto's van de naastgelegen panden
Tekeningen uit een bouwvergunningdossier van de naastgelegen twee panden aan de Schoolstraat (1959)